Devizne rezerve BiH smanjene za 300 miliona KM

Bez autora
Mar 23 2010

Devizne rezerve BiH trenutno iznose 5,9 milijardi maraka, a na kraju prošle godine one su bile 6,2 milijarde, što znači da su za nešto više od deset sedmica pale za skoro 300 miliona KM. Klizanje evropske valute, eura, može imati utjecaj na visinu deviznih rezervi BiH, jer će u ovakvoj situaciji uvoznici putem banaka kupovati ovu valutu, što može uzrokovati smanjenje rezervi. Takva kretanja eura ne mogu ugroziti aranžman valutnog odbora u kojem Centralna banka BiH radi od svog osnivanja, jer je monetarna pasiva stopostotno pokrivena. Smanjenje deviznih rezervi znači manje novca u opticaju, manje transakcija i pad doznaka iz inostranstva. Takva kretanja automatski znače i da bankarski sektor smanjuje svoje aktivnosti, odnosno umanjuje davanje toliko neophodnih kredita građanima i privredi.

Devizne rezerve BiH smanjene za 300 miliona KMDevizne rezerve BiH trenutno iznose 5,9 milijardi maraka, a na kraju prošle godine one su bile 6,2 milijarde, što znači da su za nešto više od deset sedmica pale za skoro 300 miliona KM.

Bankarski sektor


Klizanje evropske valute, eura, može imati utjecaj na visinu deviznih rezervi BiH, jer će u ovakvoj situaciji uvoznici putem banaka kupovati ovu valutu, što može uzrokovati smanjenje rezervi, smatraju ekonomisti.

- Takva kretanja eura ne mogu ugroziti aranžman valutnog odbora u kojem Centralna banka BiH radi od svog osnivanja, jer je monetarna pasiva stopostotno pokrivena. Smanjenje deviznih rezervi znači manje novca u opticaju, manje transakcija i pad doznaka iz inostranstva - kaže za "Avaz" Izudin Kešetović, profesor na Ekonomskom fakultetu u Tuzli.

Prema njegovim riječima, takva kretanja automatski znače i da bankarski sektor smanjuje svoje aktivnosti, odnosno umanjuje davanje toliko neophodnih kredita građanima i privredi.

Osim toga, naglašava Kešetović, promjene na platnom bilansu zbog smanjenja deviznih priliva utječu na smanjenje novčane mase u sektoru stanovništva, privrede i javno-pravnih tijela, odnosno budžeta i fondova.

Odgovor vlasti

- U BiH je sve veći problem nelikvidnosti. Odgovor na ovakvo stanje mora biti mjerama monetarne i fiskalne politike nosilaca vlasti. Isto tako, moraju se utvrditi sektorske politike privrede kako bi se moglo odgovoriti na opću stagnaciju koja se zbog nedostatka mjera ekonomske politike može produžiti u narednih pet godina. Definitivno, BiH je u dubokoj recesiji i krizi koja se ispoljava na političkom, socijalnom i ekonomskog polju - ističe Kešetović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik